dijous, 6 d’octubre de 2016

UNA MICA MÉS D'INFORMACIÓ SOBRE EL CENTRE DE SALUT DARO....EL NOSTRE NOU PROJECTE!!!





La clínica Daro (centre de salut) es troba en una de les zones de més difícil accés al nord-est d'Etiòpia, gairebé amb la frontera amb Eritrea. 
L'accés pels usuaris és complicat degut a que no hi ha serveis de transport i l'accés a peu més fàcil és de 3 hores. 
L'entorn és àrid i la població principalment es dedica a la ramaderia, i molt escassament a l'agricultura degut al clima present en la zona. 
La principal font d'aliment és l'ajuda internacional i nacional a nivell d'intentar garantir la seguretat alimentària.












La clínica ha estat present i ha atès a les comunitats veïnes des de fa molts anys. Després de llargs anys de servei, el principal problema ha estat la falta de manteniment i d'inversions que han fet que en l'actualitat parlem d´una infraestructura ruïnosa i gairebé perillosa.
A més, els sostres, les portes i les finestres també necessiten reparacions. 
El sistema solar instal·lat és l'única inversió que s´ha fet en els últims anys i que garanteix l'atenció mèdica ja que al menys es compta amb energia. 
Els equips mèdics, a més d'escassos i antiquats, tampoc reben manteniment, i els que queden obsolets o es fan malbé ningú els repara i deixen de ser útils pel treball del personal sanitari, afectant als nivells d'atenció en salut de la població. 
La clínica tampoc disposa de sistema d'aigua, aspecte greu en un centre de salut, on els materials i equips han de ser desinfectats, o garantir certs nivells de salubritat i sanejament.


Detall de l´estat de les finestres , sostre i porta.


Porta principal del Centre de Salut Daro.
La clínica per dins mostra l'escassetat de serveis i equipament necessari per una bona atenció i detecció de l'estat de salut de la població usuaria. 
També es pot veure el deteriorament de la infraestructura pròpiament, de les parets, terres i sostres, aspectes que afecten al treball però també a generar un espai salubre i sanitàriament adequat a les necessitats del personal sanitari.




Es pot veure com la manca d´equipament fa que molts cops els subministres mèdics hagin de ser per el terra, que de cap manera és higiènicament acceptable. 


Els usuaris/àries de la clínica o centre de salut són habitants de les comunitats del voltant, que com ja hem assenyalat anteriorment no implica proximitat geogràfica si no que, en molts casos, suposa 3 hores a peu fins arribar al centre de salut. 
Les zones d'espera i atenció son també precàries, i no faciliten el benestar de la població usuària, ja que en moltes ocasions han d'esperar varies hores fins ser atesos sota el sol d´una zona gairebé desèrtica.



La clínica, degut als baixos recursos i manca d´inversió, no es pot permetre contractar els serveis d´un metge, pel el que el servei de salut es atès per un infermer i en casos greus es deriva al metge més proper a la ciutat. Això no s'ho pot permetre tothom, amb el que suposa un risc molt elevat per la vida de molta població. 

Esperem poder tirar endavant el projecte de reforma i poder aconseguir que aquest centre mèdic torni a ser un lloc digne on ser diagnosticat i tractat.

1 comentari:

  1. Molt interessant el nou projecte, i està clar que molt necessari.
    Moltes gràcies per fer-nos-en 5 cèntims! Bona feina!

    ResponElimina