dilluns, 25 de gener del 2016

EL NIÑO I EL CANVI CLIMÀTIC

Etiòpia pateix la pitjor sequera en 30 anys. La temporada de pluges ha arribat més tard que de costum, per la qual cosa la collita s'està fent malbé i part del bestiar s'està morint. Lesconseqüències alimentàries per a la població podrien ser devastadores. 



Es calcula que al voltant de 8,2 milions de persones necessiten ajuda humanitària urgent a causa de l'actual inseguretat alimentària. A més, 350.000 nens i nenes que pateixen desnutrició aguda estan rebent tractament nutricional.

La sequera que viu Etiòpia actualment té dues causes principals: El Niño i el canvi climàtic. El Niño és un fenomen meteorològic que es produeix periòdicament cada 2-7 anys i que revoluciona la situació del clima de tot el món. Aquest procés, que s'origina causa de l'escalfament de l'oceà Pacífic, provoca una successió de tifons, sequeres i inundacions en diferents zones del planeta.

Els científics calculen que El Niño es ve produint de forma natural des de fa almenys un mil·lenni. Llavors, què té a veure el canvi climàtic amb tot això? L'escalfament global produït, en gran part, per l'activitat humana, és el responsable de la intensificació dels efectes d'El Niño. És a dir, que els desastres naturalsque aquest fenomen pugui produir, seran molt més greus.

Això, unit al fet que el 80 % de la població depèn de l'agricultura, explica per què aquest país s'enfronta a una greu amenaça que podria empitjorar en els pròxims mesos a causa de l'arribada de fortes pluges que, lluny de millorar la situació, provocaran inundacions fatals. Es calcula que, aquest any, 15 milions d'etíops necessitaran assistència nutricional.

Unicef i altres organitzacions sobre el terreny treballen per frenar els efectes d'aquesta terrible sequera. I ho fan d'una manera poc habitual però que està resultant ser molt efectiva. A la regió d'Afar, una de les més afectades, utilitzen tecnologia satèl·lit per identificar quins són els millors llocs per obrir pous a 300 metres de profunditat dels quals es pot obtenir l'aigua tan preuada.

"Com a enginyer, poder posar la ciència al servei de les comunitats i la seva subsistència és molt gratificant", explica el director d'aigua i sanejament a Etiòpia d'Unicef, Samuel Godfrey.

Els experts pronostiquen que, enguany, El Niño podria ser un dels pitjors de la història. Els seus efectes podrien sobrepassar els d'El Niño del 1997-1998, que va provocar 23.000 morts i danys materials valorats en 42.000 milions d'euros.

Cal treballar per intentar pal.liar-ne els efectes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada